آب بندی تونل مترو تهران
راحیل گروپ با گذشت 10 سال سابقه فعالیت با شرکت مترو تهران و البرز در زمینه آب بندی مترو توانسته رضایت کارفرمایان مترو تهران و
مراقبت از سازه های زیرزمینی مانند تونل های بزرگراه ها و علی الخصوص تونل های مترو به علت شرایط خاک و آب های زیرزمینی امری ضروری است. بنابراین انتخاب نوع مواد آب بندی درست و مناسب با پروژه شرایط سختی را برای افراد نمیه متخصص سخت میکند.
آب بندی تونل ها به دوصورت فشار منفی وفشار مثبت نامیده میشود . که وجه فشارمثبت بخش خارجی تونل را میگویند که حتما در ساخت تونل باید در پروژه اجرایی مورد آب بندی قرار بگیرد چرا که آب هرگز به تونل آسیب نرساند و بخش فشار منفی وجه داخلی تونل را می گویند که در زمان تعمیرات و بهبود تونل(بهسازی) مورد استفاده قرار میگیرد.
در روش آب بندی تونل های فشار مثبت (وجه بیرونی تونل ) باید موارد مهمی را در نظر گرفته به عنوان مثال اگر تونل مترو باشد دسترسی به وجه بیرونی تونل بعضی وقت ها امکان پذیر نیست و باید این کار را بامواد خاصی انجام داد که در ادامه به آن میپردازیم.
یکی از مهم ترین مباحث آب بندی، آب بندی تونل های مترو می باشد
در روش آب بندی تونل های فشار منفی (وجه درونی تونل ) روش های آب بندی به سزایی وجود دارد که بسته به شرایط آب و هوایی جنس تونل (سنگ،خاک) توسط متخصصین این عرصه باید تصمیم گیری شود
این روش آب بندی (عایق بندی) باید به صورت گرم اجرا شود(به دلیل حرارت به قیر و…). به همین دلیل تجهیزات الکتریکی و مکانیکی خاص خود را برای اجرای نیاز دارد. این پوششها معمولاً شامل ترکیبی از لاستیک، قیر، پلیمر و آسفالت میباشند. و همینطور ممکن است برای اجرا یا نصب آنها نیاز به قالب بندی نیز وجود داشته باشد.
چنانچه در هنگام ساخت بتن از افزودنی های پلیمری استفاده شود، خود بتن عامل آب بند می شود. این مواد راه نفوذ آب از داخل بتن را مسدود می کنند. این مصالح در سطح داخلی بتن (وجه منفی آن) استفاده می شوند.
مزایای استفاده از سیستم سیمانی به شرح زیر است:
معایب استفاده از سیستم سیمانی به شرح زیر است:
در این سیستم بنتونیت در صفحات دفن می شود. این بنتونیت متورم شده و باعث آب بندی می شود. از مزایای این روش آب بندی میتوان به نصب سریع، سطح صاف و مناسب و مقاومت در برابر هیدروکربن ها اشاره کرد. معایب این روش نیز سوراخ کاری مشکل در هنگام نصب ، آب بندی سخت در قسمت درزها، عدم کاربرد مناسب در آب شور و درز و ترک های زیاد است.
در این روش صفحات با جنس لاستیک، نئوپرن یا پلی اتیلن ساخته شده است و به بتن چسبیده می شود. از مزایا این روش می توان تکنولوژی جدید، نصب سریع، تغییر طول زیاد و درز و ترک های کم را نام برد و معایب آن را می توان در سختی آب بندی درز و ترک ها، نیاز به سطح زیر کار تیز و خشک و عدم خاصیت خود ترمیمی مشاهده کرد.
این محصولات فقط در تونل هایی که با روش NATM حفاری می شوند، قابل اجرا هستند. این صفحات به وسیله جوش مخصوصی به یکدیگر متصل می شوند.
مزایا استفاده از صفحات ممبرینی HDPE و PVC به شرح زیر است:
معایب استفاده از صفحات ممبرینی HDPE و PVC به شرح زیر است:
پوشش های اپوکسی اولین بار برای استفاده در پل های با بالاست راه آهن استفاده شده اند. پوشش های اپوکسی برای سطوح افقی و عمودی جدا هستند. برای سطوح قائم از اپوکسی بدون شکم دادگی با اتصال کامل با سطح استفاده می شود. روش معمول اجرای اپوکسی ها با افشانه است.
مزایای استفاده از سیستم پوشش اپوکسی به شرح زیر است:
معایب استفاده از سیستم پوشش اپوکسی به شرح زیر است:
مواد پلی اورتان که گاهی اوقات پلی یورتان نامیده میشود یکی از محصولات پر مصرف در عایق بندی درز و ترک های بتنی هستند. این مواد به دو شکل تزریق رزین آب بندی و تزریق فوم آب بندی موجود هستند. در تزریق فوم آب بندی باید ابتدا پلی یورتان را با آب ترکیب نمود. تزریق رزین آب بندی دارای مقاومت، چگالی نسبی و انعطاف پذیری بالاتری نسبت به فوم است. مزیت تزریق فوم آب بندی این است که می توان آن را در محیط های مرطوب نیز استفاده نمود. یکی از بزرگترین مزیتهای این محصول مقاومت آن در برابر خوردگی است.
مزایای تزریق فوم آب بندی- تزریق رزین آب بندی به شرح زیر است:
معایب تزریق فوم آب بندی- تزریق رزین آب بندی به شرح زیر است:
راحیل گروپ با گذشت 10 سال سابقه فعالیت با شرکت مترو تهران و البرز در زمینه آب بندی مترو توانسته رضایت کارفرمایان مترو تهران و
بتن در مقابل آب بسیار نفوذ پذیر است و با جذب آب تاثیر زیادی در بتن میگذارد و مواد شیمایی که به وجود می آورد